Selén
Selén je nevyhnutný pre normálny rast a vývoj a pre použitie jódu pri funkcii štítnej žľazy. Špeciálne formy na báze kvasníc môžu znížiť riziko určitých druhov rakoviny. Selén podporuje imunitný systém a môže pomôcť pri astme, ateroskleróze, infekciách, makulárnej degenerácii a reumatoidnej artritíde.
Jablko
Jablko obsahuje druh vlákniny zvanej pektín. Táto vláknina pomáha podporovať pravidelnosť vyprázdňovania čriev. Jablká tiež obsahujú flóretín, ktorý má antibakteriálny účinok. Jablká majú tiež vysoký obsah kvercetínu, silnej fytonutrienty.
Molybdén
Tento stopový minerál je potrebný pre metabolizmus DNA a RNA a je nápomocný v boji proti astme.
Šípka
Šípka je jedným z najvyšších zdrojov vitamínu C v prírode a podporuje zdravé zuby, ďasná, cievy a vlásočnice. Je žitočná na pomoc v boji proti nachladnutiu a infekcii.
Brokolica
Brokolica s veľmi vysokým obsahom fytonutrientu zvaného sulforafán môže pomôcť podporovať imunitné funkcie, predchádzať určitým typom rakoviny a detoxikovať pečeň prostredníctvom ďalšieho antioxidantu nazývaného I3C.
Petržlen
Táto bežná bylina na varenie sa používa pre svoju schopnosť zlepšiť trávenie. Petržlen obsahuje aj kvercetíny, fytonutrient, ktorý pomáha pri peptických vredoch.
Zelený čaj
Zelený čaj, ktorý obsahuje vysoké množstvo druhu antioxidačných polyfenolov známych ako katechíny, pomáha udržiavať zdravé bunky tela. Zelený čaj tiež pomáha pri chudnutí tým, že pomáha metabolizmu rýchlejšie spaľovať tuky.
Čerešňa
Čerešne s vysokým obsahom antokyanínov pomáhajú podporovať zdravé oči a tiež prispievajú k zdraviu buniek tela. Čerešne sú tiež silné antioxidanty.
Pomaranč
Veľmi vysoký obsah vitamínu C a bioflavanoidov, pomaranče pomáhajú udržiavať zdravé zuby, ďasná a spojivové tkanivo. Bioflavanoidy tiež podporujú silné zdravie kapilár.
Slivky
Jedná sa o jedno z najvyššie antioxidačných plodov, aké ľudstvo pozná! Majú jedno z najvyšších meraní ORAC, štandard na meranie antioxidačných hodnôt. Sušené slivky tiež pomáhajú pri pravidelnosti vyprázdňovania.
Cibuľa
Tradične sa používa na udržanie kardiovaskulárneho zdravia. Tento druh allium a ich zložky pôsobia na zrážanlivosť krvi a majú pozitívny vplyv na ďalšie rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb.
Repa
Obsahuje zložku nazývanú betaín, existujú dôkazy, ktoré naznačujú, že červená repa môže pomôcť pri udržiavaní zdravej pečene odstraňovaním tukových zásob.
Mango
Je vynikajúcim zdrojom beta karoténu, draslíka a vitamínu C. Má vysoký obsah prírodných antioxidantov a obsahuje tiež enzým, ktorý pomáha zlepšovať trávenie a upokojiť žalúdok.
Mrkva
Mrkva s veľmi vysokým obsahom prírodného beta karoténu, podporuje zdravú funkciu očí a pôsobí ako silný prírodný antioxidant.
Ananás
Má veľmi vysoký obsah vitamínu C a minerálu mangánu. Okrem toho ananás obsahuje enzým bromelaín. Tento enzým pomáha rozkladať a tráviť bielkoviny v strave.
Malina
Maliny s veľmi vysokým obsahom prírodných antioxidantov obsahujú aj kvercetíny, ktoré pomáhajú bojovať proti astme a sennej nádche.
Figa
Figové ovocie sa často používa ako prírodné preháňadlo, pretože podporuje pravidelnosť čriev. Figy ukázali, že znižujú hladiny triglyceridov (tukov v krvi) a podporujú príjem cukru do svalov.
Karfiol
Je v rovnakej rodine ako brokolica a kapusta a zdieľa rovnaké bojové schopnosti s rakovinou ako brokolica. Karfiol obsahuje sulforafan a izotiokyanát, dva fytonutrienty zodpovedné za schopnosť chrániť bunky.
Grapefruit
Grapefruit hrá dôležitú úlohu pri chudnutí a celkovej pohode, pretože znižuje hladinu inzulínu, ktorý reguluje metabolizmus tukov. Grapefruit môže mať schopnosť kontrolovať chuť do jedla.
Špenát
Vysoký obsah prírodného železa, špenát pomáha udržiavať zdravú hladinu železa v krvi, čím zaisťuje normálnu hladinu energie.
Cesnak
Účinná látka v cesnaku sa nazýva alliín. Táto živina je užitočná na podporu imunitného systému a preukázateľne tiež znižuje hladinu cholesterolu.
Kapusta
Kapusta, ktorá je zdrojom fytonutrientu nazývaného antokyány, podporuje zdravé funkcie očí. Okrem toho sa ukázalo, že kapusta zmierňuje bolesti spojené s vredmi.
Hroznové šupky
Bolo preukázané, že hroznová šupka s vysokým obsahom katechínov zvyšuje imunitnú funkciu, znižuje riziko určitých druhov rakoviny a udržuje zdravie srdca ochranou tepien pred hromadením cholesterolu.
Lykopén
Hlavný fytonutrient, ktorý sa nachádza v paradajkách, je lykopén známym bojovníkom proti rakovine, pomáha bojovať proti makulárnej degenerácii a pomáha zdraviu srdca.
Vitamín A
Používa sa na udržanie zdravej pokožky, očí, kostí, vlasov a zubov. Vitamín A podporuje imunitný systém a preukázateľne pomáha pri cystickej fibróze, infekciách, nočnej slepote, bronchitíde, vredoch a hojení rán.
Vitamín C
Pôsobí ako antioxidant a je dôležitý pre udržanie kostí, zubov, kolagénu a krvných ciev (kapilár). Zvyšuje vstrebávanie železa a tvorbu červených krviniek. Vitamín C môže pomôcť pri glaukóme, prechladnutí a angíne, poškodení kapilár a pri športovom výkone a zotavení.
Vitamín E
Ako silný antioxidant pomáha vitamín E chrániť bunkové membrány, lipoproteíny, tuky a vitamín A pred deštruktívnou oxidáciou. Pomáha chrániť červené krvinky pred poškodením. Vitamín E môže pomôcť pri epilepsii, imunitných funkciách, ateroskleróze a športovom výkone.
Beta karotén
Telo môže podľa potreby zmeniť beta karotén na vitamín A. Beta karotén je silný antioxidant, ktorý chráni bunky tela pred poškodením voľnými radikálmi. Beta karotén môže chrániť bunky tela pred poškodením životného prostredia.
Kyselina listová
Je nevyhnutná pre správnu tvorbu červených krviniek. Kyselina listová hrá úlohu v metabolizme tukov, aminokyselín, DNA a RNA. Potrebné pre správne delenie buniek a syntézu bielkovín. Správna hladina kyseliny listovej je dôležitá pre tehotenstvo a zdravie srdca.
Zinok
Podstatná súčasť viac ako 100 enzýmov zapojených do trávenia, metabolizmu, reprodukcie a hojenia rán. Zinok podporuje imunitný systém a môže pomôcť pri nádche a bolestiach hrdla, Crohnovej chorobe a Wilsonovej chorobe.
Chróm
Chróm je nevyhnutný pre normálny metabolizmus glukózy (cukru v krvi). Vďaka tomu je užitočný pri regulácii hmotnosti, cukrovke, vysokom cholesterole a hypoglykémii.